Powrót

„Rewolucje żołądkowe” a nadwrażliwość pokarmowa – co powinniśmy wiedzieć?

Posługując się terminem nadwrażliwość pokarmowa powinniśmy rozważyć kilka typów niepożądanych reakcji na pokarm. Kiedy po spożyciu np. mleka dopada nas „rewolucja żołądkowa” (mamy na myśli wzdęcia, gazy, przelewania czy biegunka) możemy myśleć o nietolerancji pokarmowej. Proces ten jest związany z niedoborami enzymatycznymi, w tym przypadku laktazy, czyli cukru mlecznego trawiącego laktozę. Innymi przykładami nietolerancji enzymatycznych są: nietolerancja histaminy oraz nietolerancja fruktozy. Ale reakcja na mleko czy pozostałe produkty mleczne to nie tylko nietolerancje.

Co zatem może również powodować problemy po spożyciu nabiału? Odpowiedź brzmi: alergie opóźnione-IgG zależne. W tym przypadku nie mówimy o nadwrażliwości na cukry – a na białka danego produktu. W tym też przypadku w odpowiedzi na spożyty pokarm angażowany jest nasz układ odpornościowy. Objawy po spożyciu pokarmu mogą nastąpić w przedziale od 8 do 72 godzin, stąd też często trudno jest zauważyć, który z pokarmów powoduje nieprzyjemne dolegliwości. Alergie opóźnione IgG zależne to reakcje , które mogą powodować nie tylko dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale również szereg innych objawów tj.: osłabienie organizmu, zaburzenia snu, migreny, bóle stawów, wysypki oraz wiele innych. Tu reakcja może wystąpić na każdy produkt, nie tylko na wcześniej wspomniany nabiał. Mogą to być poszczególne zboża, owoce, warzywa, jaja czy produkty mięsne. Alergie opóźnione mogą dotykać aż 40 % naszej populacji.

Jeśli mówimy o alergiach, to nie możemy zapomnieć o klasycznych alergiach pokarmowych IgE- zależnych. W tych przypadkach objawy ze strony układu pokarmowego pojawiają się w krótkim czasie, zwykle po 30-180 minutach od spożycia pokarmu. Uznaje się, że ten rodzaj alergicznej nadwrażliwości na pokarm występuje w różnych populacjach u około 3-8% osób dorosłych.

A na koniec, co z tak popularnym ostatnio glutenem? W przypadku glutenu mamy do czynienia z trzema głównymi manifestacjami chorobowymi tj.: celiakia, nadwrażliwość IgE-zależna oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Dlatego nie radzimy stosowania diety bezglutenowej w przypadku nie potwierdzonej nadwrażliwości pokarmowej na gluten.

Podsumowując- nadwrażliwości pokarmowe to niepożądane reakcje na pokarm tj.; nietolerancja pokarmowa, alergia pokarmowa IgE- zależna oraz alergia opóźniona IgG-zależna. W każdym z tych przypadków należy stosować dietę eliminacyjną najlepiej pod kontrolą dietetyka.